De geschiedenis van de Stichtse Vecht

CBD olie

Ondanks dat de drie gemeenten recent zijn samengevoegd tot één gemeente, hebben we als samengevoegde gemeente toch een overeenkomstige geschiedenis. Dat is interessant, want de geschiedenis kan ons één maken. We hebben een overeenkomstige identiteit, geschiedenis, bebouwing en overeenkomstige kenmerken. Dat maakt ons één. Het bindt ons. Dit is overigens ook de reden dat er is gekozen voor het samenvoegen van deze drie voormalige gemeenten.

Voordat de rijke Amsterdammers hun landhuizen bouwden langs de vecht, werd de Stichtse Vecht door boeren gehuchten langs de meren en op de veengronden. Er was weinig rijkdom, maar vooral armzaligheid.

De komst van de rijke Amsterdamse families heeft de gemeente erg verandert. Amsterdam was een grote wereldstad. De schepen voeren vanuit Amsterdam alle wereldzeeën over na de uithoeken van de aarde. Er werd ontzettend veel rijkdom mee teruggenomen naar Amsterdam. Amsterdam was daardoor een rijke stad geworden. De stadspaleizen aan de grachten van Amsterdam herinneren hier aan.

Amsterdam was een overbevolkte stad. In die tijd was Amsterdam echter ook een zeer vieze stad. Het stonk er ontzettend. De grachten werden gebruikt als open riool, want de riolering zoals we die nu kennen was er nog niet. Het stonk ongelooflijk in de stad. Door deze stank, de grachten als open riool en de overbevolking, was Amsterdam ook een onhygiënische stad. Er waren epidemieën. Daarnaast was er in Amsterdam veel rijkdom, maar ook veel armoede. Dit verschil veroorzaakte ook criminaliteit.

De rijke families woonden dus in de stad omdat ze hier hun fortuin maakten. Tegelijkertijd was de stad niet de omgeving die paste bij hun stand. In de 17e eeuw kreeg men oog voor de gebieden rondom de stad, waar de rijke mensen de zomermaanden konden doorbrengen in een gezonde omgeving ver weg van de verpaupering, armoede, stank en criminaliteit van de stad.

Men zegt dat het eerste landhuis wat een rijke Amsterdamse familie liet bouwen, het landhuis Frankendael is in wat nu Amsterdam Oost is. Ik kan me goed voorstellen dat de rest snel volgden toen ze hoorden van deze mogelijkheid om de negatieve kenmerken van de stad Amsterdam te ontvluchten.

De rijke families bouwden landhuizen langs de Vecht, zodat ze vanuit Amsterdam met een boot hun buitenverblijf konden bereiken. Deze landhuizen werden kleine paleizen vol met pracht en praal. De families verbleven hier enkele maanden tijdens de zomermaanden van het jaar. Met heel hun hebben en houwen verhuisden ze als het ware naar deze buitenverblijven.

In eerste instantie waren deze buitenhuizen vooral per boot te bereiken en niet met de weg. In deze tijd waren er tenslotte toch nog geen auto’s. Vandaar dat de landhuizen richting het water staan gedraaid. Het was in de Stichtse Vecht pracht en praal, zien en gezien worden. De theehuizen herinneren aan dit credo. In de theehuizen genoten de rijke mensen van de peperdure thee. Het theehuis bestond uit grote ramen, zodat iedereen dit kon zien.

Ik kan mij voorstellen dat de Stichtse Vecht in deze tijd een plek moet zijn geweest van glitter en glamour. Vrouwen met deftige jurken en de nieuwste mode en de rijksten der aarde die bij elkaar in de buurt de zomermaanden doorbrengen. Ik kan me voorstellen dat dit een hedendaagse jachthaven in Saint Tropez zou moeten zijn geweest, alleen dan in een 17e eeuwse setting.

kinderkleding

Posted on